
Naukowcy z Queen Mary (uniwersytet w Londynie) przeprowadzili badania in vitro, które potwierdziły, że kwasy omega-3 hamują rozwój i powodują śmierć komórek raka jamy ustnej i raka skóry.
Eksperyment przeprowadzono na szczególnie trudnym w leczeniu raku kolczystokomórkowym skóry.
Zespół profesora Kennetha Parkinsona prowadził hodowle różnych linii komórkowych, które zostały wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3.
Badanie pokazało, że obecność kwasów omega-3 selektywnie zahamowała wzrost komórek nowotworowych nie wpływając na komórki zdrowe.
Działanie jest więc selektywne wobec komórek nowotworowych i obserwuje się je we wczesnej i w późnej fazie choroby.
Dzięki temu odkryciu, kwasy omega-3 mogą być stosowane w leczeniu oraz w zapobieganiu nowotworom jamy ustnej i skóry.
Autor/autorzy opracowania:
- mgr farm.Joanna Naczyńska
Źródło tekstu:
- „Lek w Polsce” vol.24 Nr 6'14 (278), str 22